26 Şubat 2013 Salı

ETEM ÇALIŞKAN

          “Param yok, pulum yok, ben de adamım,
            Param var, pulum var, aynı adamım” diyor hayatının zorluklarını  anlatırken.
            1928 (Harf devrimi) yılında doğması boşuna değilmiş! O bir ressam, O bir kaligraf, O adanmış bir ömür!
            Yıllarca hayranlıkla baktığımız en güzel Atatürk resimlerinin ressamı; okullarımızda, sınıflarımızda, dairelerimizde, işyerlerimizde duvarlarımızın olmazsa olmazları "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi", "İstiklâl Marşı" gibi baştacımız, en önemli öğretilerimizi yazan ünlü hattat, kaligraf  Etem Çalışkan  bu akşam Klüp yemeğimizin konuk sanatçısıydı.
             Büyük insanlara yakışır cömertliği ve çalışkanlığıyla  85 yaşına rağmen muhteşem enerjisiyle, Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok yerde kullanılan meşhur portresi ve imzasını da stilize ettiği resmi  bizlere armağan olarak imzaladı. Çok hayran olduğum ama Etem Çalışkan’a ait olduğunu bilmediğim  bu fotoğrafa sahip olmaktan  nasıl mutlu oldum bilemezsiniz.Gerçekten duygulanmamak, böylesine adanmış bir ömre hayran olmamak mümkün mü?
            Atatürk aşığı, vatan ,millet sevdalası bir büyük yetenek. Atatürk’ün Nutuk’unu elyazısıyla yazmış, Kur’anı el yazısıyla yazmış, Cumhuriyet tarihindeki ilk  ve  tek kişidir.
            Anılarıyla, tablolarıyla, eserlerinden çeşitli örnekler sunduğu  sunumuyla gecemize hem büyük anlam, hem de renk kattı Etem Çalışkan. Adeta bilgisayardan çıkmış gibi, matbaa gibi,  muhteşem yazı sanatıyla herkesi  kendine hayran bıraktı.
       “Kaligrafi, güzel yazı yazma sanatıdır. Sadece güzel yazmak onu sanat yapmaz, ona yorum getirmek gerekir. Sanat kurallar içerisinde kuralsızlıktır. Eğer kurallar içerisinde kuralsız çalışmazsan hep yapılanı, öğrendiğini yapmış olursun.”diyen gazeteci, ressam, hattat E. Çalışkan  Tarsus’un Göçük Köyü’nde doğdu. İlk ve Ortaöğrenimini Mersin’de tamamladı. Yükseköğrenimini İstanbul Güzel sanatlar Akademisi Afiş Bölümü’nde yaptı. Prof. Sabri Berkel’den desen, Prof.Emin Barın’dan yazı, Prof. Namık Bayık’dan afiş ve grafik dersleri aldı.
            Anıtkabir’deki yazıtların yazılmasında  ünlü kaligraf  Prof.Barın’a yardımcı oldu. Gazeteciliğe 1954’te Yeni Sabah gazetesinde ressam-kaligraf olarak başladı. Zafer, Öncü, Dünya, Akşam, Milliyet, Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Kitap kapakları, afişler yaptı. Atatürk’ün 100.doğum yıl afişleri bastı. Yapıtları çeşitli kişisel ve karma sergilerde sergilendi.
            Hala İstanbul’da ücretsiz kaligrafi dersleri veren sanatçının seveni o kadar çok ki, şimdi bu sevgiyle yaşıyor. Sağlıklı uzun ömürler diliyoruz büyük üstada..




1 yorum: