12 Şubat 2013 Salı

NAR


H.Çiçeksever — 06 Aralık 2012
NAR..H.Çiçeksever’den..
 

            İlk senaryosu “Teyzem” ile birincilik ödülü alan,; “9”, “Anlat İstanbul”, “Gölgesizler”, “ses” ile tanıdığımız yönetmen Ümit Ünal’ın Nar filmindeyiz.  Çırağan Kültür Ateşesi Ayşe Sipahioğlu, güler yüzle ve her zamanki nazik ve içten tavrıyla ağırladı herkesi.
Ayrıca, Çırağan Sarayı’nın giriş katındaki Sanat Galerisi’nde  Fikret Otyam’ın  “Hoşça kal İstanbul” sergisi gezilebiliyor. Otyam’ın fırçasından;  Anadolu’nun kara gözlü emekçi kadınlarını, dağlarını derelerini, göllerini denizlerini, “illa” hem ak hem kara keçilerini, eşeklerini, birbirinden değişik evlerini, kara kıl çadırlarını, pamuk tarlasında ömür tüketenlerini sanatseverlerle buluşturuyor.
Başrollerini Serra Yılmaz, İdil Fırat, Erdem Akakaçe ve İrem Altuğ’un oynadığı, Ümit Ünal’ın 2011 yılında senaryosunu kendi yazdığı ve yönettiği filmi ‘Nar’ı  Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu’nda  büyük bir zevkle seyrettik.  Film sonrası ise izleyiciler, yönetmen ve oyuncularla film hakkında sohbet gerçekleşti. Sohbet sonrası Çırağan’ın muhteşem atmosferinde kokteyl verildi.
nar
Yönetmene sorulan ilk soru; “ neden Nar metaforu?” Cevap çok anlamlıydı.
“Hepimiz  nar taneleri gibiyiz, apayrı ama hep aynıyız. Bizi bir arada tutan kabuk var.Aramızda ince bir zar. Bizi bir arada tutan bağlar bir darbeyle nar gibi parçalanarak dökülecek kadar pamuk ipliğine mi bağlı?”  Adalet sisteme bağlı olunca vicdan dışarıda mı  kalıyor?
 Elif Şafak bir romanında şöyle der: “ Nar Ermeni kültüründe de Türk kültüründe de önemli bir simge. Bereketin, kadınsılığın, doğurganlığın, çoğulluğun  simgesi. Bana göre narın çatladığı, yarıldığı an, kozmopolit Osmanlı toplumuna milliyetçi ideolojilerin sirayet ettiği andır. Ondan sonra nar taneleri bir daha toplanmamak üzere dağıldılar. Nar ve taneleriyle ilgili bu inancı, Türk dünyası genelinde benzer şekillerde görmek mümkündür.”
            Nar ağacı bütün Türk dünyasında kutsal sayılır. Türk kültüründe elma ve nar zürriyetin sembolüdür. Rüyada nar görmek neslin bereketli, nar, aşk ateşinin sembolü.
Nar, Türk halk kültüründe ve sözlü gelenek içerisinde ise masallara, türkülere, destanlara ve rüya motiflerine, atasözlerine, manilere, bilmecelere, tekerlemelere konu olmuştur. Bu sözlü gelenek ürünleri içerisinde özellikle masallarda adı sıkça geçmektedir.  Nar cennet meyvesidir. Onun bir tanesinin bile yere düşürülmemesi gerektiği inancı ortaktır.
Bilmecelerimizde nar vardır. “İstanbul’dan gelir gemi gemi içi kutu sandıkdolu, sandıkiçi kutu dolu, kutu içi boncuk dolu, bil efendim sen bunu?” cevap: Nar!
Fini fini fincan, içi dolu mercan. (Nar)
Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane. (Nar)
Benim bir tek başım var, ama bin bir dişim var. Kabuğum yarılınca, yüreğimden kan damlar. (Nar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder