12 Şubat 2013 Salı

SALİH KALKANLI 90 YAŞINDA


H.Çiçeksever — 27 Temmuz 2012
SALİH KALKANLI-GERZE.. H.Çiçeksever’den
 
Eski pehlivan yaşına rağmen gençlere taş çıkartıyor.
Dün Danimarkalı dostlarımla Gerze’ye iftara gitmiştik. Yangın evleri olan mahallenin Avrupai atmosferine arkadaşlarım hayran oldu. Evlerin önünde çiçek bahçelerinde insanlar sesiz oturuyor, ya kitap okuyor ya elişi yapıyorlar, selam veriyor, bahçelerine davet ediyorlardı. Arkadaşlarım Gerze’nin Sinop’tan çok farklı olmasına şaşırdılar.Yemyeşil meyve ağaçlarıyla dolu  sahil yolunda yürürken topladığı bir avuç dutu Soffy’e ikram eden  adamın 90 yaşında olduğunu öğrenince önce bir şok olduk, sonra tek başına merdivenli  evde yaşadığını ve Ulusal bazda birçok güreş müsabakasında şampiyonluk ödülüne sahip olduğunu öğrenince şaşkınlığımız bir kat daha arttı.
“Bir oturuşta yarım kuzuyu yerdim” diyen  Sali Pehlivan lakabıyla anılan ve ulusal bazda bir çok güreş müsabakasında şampiyonluk ödülüne sahip 90  yaşında ki Salih Kalkanlı, enerjisiyle bir çok genci geride bırakıyor. Neredeyse bir asra ulaşan yaşına rağmen, hala dinç kalmasını sigara ve alkol kullanmamasına bağlayan Salih Kalkanlı, yaşıtları gibi diyet yapmaya ihtiyaç duymadığı gibi, canı ne isterse yemekten çekinmiyor.
Eşi vefat etmiş, tek yaşıyor, üç çocuk babası bir asırlık pehlivan, bakın dinç kalmasının sırrını nasıl açıklıyor; “Ben gençliğimde Fatih Kulübü’nün sporcusuydum. Bir çok güreş müsabakalarında şampiyonluk elde ettim. Sağlığımı ve uzun yaşamımı sigara içmemeye, spora ve dengeli beslenmeye borçluyum, diyor.
Bahçeme gelin size bir çay demleyeyim diyecek kadar da misafirperver olan bu yaşlılarımızı Mübarek günlerde ziyaret etmek, gönül almak hac sevabı yerine geçeceğini bilerek hareket etmek vefa borcumuzdur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder