11 Şubat 2013 Pazartesi

YENİ BİR NESİL DOĞUYOR


H.Çiçeksever — 07 Şubat 2012
YENİ  BİR NESİL  DOĞUYOR.H.ÇİÇEKSEVER’DEN.
 
(Beril&Koray’ın Doğum gününü için; Londra’nın en ünlü caddesi Kensington Str.de  bir restoranttayız.)
Dünyanın önemli başkentlerinde, yetmiş iki bin milleti bir arada görmek mümkün. Londra bu konuda Eğitim Sistemiyle açık bir farklılık gösteriyor.  Dünyaya  eğitim ve terbiyede öncü bir millet İngilizler. Seçkin eğitim kurumları ve köklü eğitim sisteminin yanı sıra zengin tarihi, geleneksel yaşam tarzı, farklı kültürüyle  binlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Milyarder Rus ve İtalyanlar çocuklarını bu ülkede okutuyor.

Londra okul öncesi  okullarında  yaygın bir moda var. Her hafta bir doğum günü kutlaması yapılıyor.  Herkes 2 ve 3 çocuk sahibi. 3 çok dikkatimi  çekmişti,  geçen yıl birisine sordum. Meğer 3 çocuk olunca devlet vergiden düşüyormuş o nedenle kadınlar çalışmıyor, 3 çocuk büyütüyor. Demek ki ; “kadının birinci vazifesi analık”! Batılı çok çalışıyor ve kadın bünyesi bu tempoya  çok elverişli değil.
Doğum günü davetiyesi önceden velilere ve arkadaşlara gönderiliyor. Çocuklar aileleri veya nanileriyle  (bakıcı kadın) gittiği için çok kalabalık oluyor ,evler tercih edilmiyor. Kilise, çocuk parkları, restoranlar, kapalı çocuk oyun merkezi, İtfaiye salonları, kulüpler gibi her türlü salonlar  kiralanıyor. Adeta nişan töreni kadar masraflı. Çocuklara animasyon, kukla , palyaço şovları  yapıldığı sırada,  velilere ikramlar yapılıyor. Gösteri sonunda masalar hazırlanıyor, pastalar geliyor ve çocuklara servis yapılıyor sonra danslar oyunlar başlıyor. Bazı doğum günü sahibi konsepti belirliyor ve çocuklar o kıyafetle gidiyorlar. Mesela daha önce ; örümcek adam,  korsan, süpermen, v.s. kıyafetleriyle  kutlamalar yapılmıştı. Balonlar, şapkalar, hikaye kahramanları  ile çeşitli oyunlar serbest oynandıktan sonra gitme vakti geliyor.  Doğum günü sahibi  hediyeleriyle gelen  çocuklara, giderken  hazırlamış olduğu  hediye paketlerini vererek uğurluyorlar.

Bu ülkede yetmiş iki bin çeşit millet birlikte yaşıyor. Evlilikler karışmış, dinler, diller, ırklar karışmış. Bu karışımdan doğan ihtiyaç;   hepsinin bir arada tutacak ortak gelenekler doğum günü ve Yılbaşı partisi oluyor. Yeni bir jenerasyon doğuyor. Birbirine kardeş gözüyle bakan, aynı potada eritilen, anasınıfından itibaren aynı terbiye ve alışkanlıklarla büyütülen, kardeşçe bir arada yaşamı paylaşmayı öğrenen yeni bir nesil yetişiyor.Baskın kültürler öne çıkıyor.
Ben bu jenerasyona  barışın çocukları diyorum.
Anasınıfının kapısında asılı duran levha birlikteliği işaret ediyor.
Çağ yeni bir değişime hazırlanıyor, bu ülkelerde bunu görmek mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder