12 Şubat 2013 Salı

AYANCIK VE BİR USTA BİR ÇIRAK


H.Çiçeksever — 01 Ekim 2012
BİR USTA, BİR ÇIRAK  VE  AYANCIK..H.Çiçeksever’den..
 
Türk Kadınları Kültür Derneği, İstanbul Şubesi olarak bu bursların idame ettirilebilmesi ve yeni bursiyerlerin alınabilmesi maksadıyla 22-28 Eylül 2012 tarihleri arasında TBMM , Milli Saraylar desteğiyle Saray Kolleksiyonları Müzesi’nin Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde, eserlerini eğitim bursları yararına bağışlayan iki kıymetli sanatçı Javad Soleimanpour ve talebesi Lütfiye Batum’un  “Bir Usta Bir Çırak” pastel resim sergisini büyük beğeniyle gezdim. Bir günde birkaç program olunca açılışa gitmedim öğlenden sonra gittim. Çünkü oradan çıkıp hemen binanın yanından Kadıköy vapurlarına binerek karşıya geçtim. Kadıköy İskelesi Sanat Galerisinde Ayancık Fotoğrafları sergisinin açılışına yetiştim.
ayancıkayancıkayancıkayancıkayancıkayancık
Ayancıklılardaki memleket sevgisinden , birbirlerine olan candan bağlarından,  başta Prof. Dr. Azmi Hamzaoğlu olmak üzere yetiştirdiği değerli  evlatlarının sanata  katkılarından etkilenmemek mümkün değildi.
Ayancıklılar sergiye katılan coşkulu ve şık kalabalık ve eski Ayancık yaşam  fotoğraflarıyla birlikte  Atatürk Türkiye’sinin güzel yüzünü başarıyla temsil ediyorlardı.
Sergide tanıştığım Semra Kılıç hanım ise Sinop Kuruçeşme sokaktaki evini belediyeye bağışlamanın ve gelecekte yapacağı işlerin mutlu heyecanı içindeydi. TRT’de belgesel yapımcısı Ayancıklı Neşe hanım ise sergiye bağış olarak Ayancık belgeseli hazırlamış.
Javad Soleimanpour; 1965 yılında Tebriz doğumlu.Tebriz Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde danışmanlık yaptı. 1978’de ilk sergisini başarıyla tamamladı. Saadabat Sarayı Müzesi’nde dünyaca ünlü resimlerin kopya çalışmalarında bulundu. 1993 yılında katıldığı uluslar arası yarışmada birincilikle ayrıldı.
Sanatçı, 2009 yılında Amerika tarafından düzenlenen Pastel Boya Resim sergisinde 11 bin eser arasından birinci seçilerek resim kariyerinde büyük bir başarı kazanmış. 1997 yılından beri Türkiye’de çalışmalar yapan İran’lı sanatçı Javad  50 ye yakın sergi açmıştır. Kadıköy’deki Seven Sanat atölyesinde dersler vermektedir.
1949 doğumlu Lütfiye Batum 1969 senesinde Kayseri’de bir makine nakışı atölyesi kurmuş ve 1976 senesine kadar pek çok talebe yetiştirmiştir. 2006 senesinden beri hocası J.Soleimanpour’un atölyesinde pastel boya resim çalışmaları yapmaktadır. Sanatçının ilk sergisidir.
Lütfiye hanımın resim sevgisi içindeki insan sevgisi gibi coşkulu! Bu duyguyla Açılışta tümünün satıldığı   bütün tablolarını  TÜRKKAD yararına  hediye ediyor.
İnsanlığa faydalı işlerle zamanını değerlendiren bu insanlar kutluyor, çoğalmasını diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder