21 Mart 2013 Perşembe

18 MART'IN TANIKLARI


                Çanakkale Zaferinin 98. Yıldönümünde Collection Clup üyesi koleksiyonerlerin ev sahipliği yaptığı, şanlı zafere dair,  her türlü materyalin ve savaş fotoğraflarının yer aldığı sergi 2001 Sanat Galerisinde açıldı.
                Başlıbaşına bir kültür hazinesi olan “Asker Fotoğrafları” koleksiyonuyla Av. Coşkun Sakarya, “Çanakkale Savaşlarından objeler ve materyallerle Grafiker Yavuz Balkan, Çanakkale Savaşının deniz harekatını anlatan sunumuyla Prof.Dr. Turgut Göksoy,  konuşmacı olarak Araştırmacı, Gazeteci, Yazar Orhan Karaveli, öğrencilerin sunduğu gösterilerle anlamlı bir gündü.
“Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna yarab, ne güneşler batıyor.”
                “Siz Geriye Dönmeyenler, Hakkınızı nasıl öderiz?”
                82 yaşında 22 yaşındaki delikanlı enerjisiyle, Atatürk’ün mirasına sahip çıkılması gerektiğini  canlı bir tarih gibi anlattı Orhan Karaveli.
                Avrupa’yı ve dünyayı iyi tanıyan çok az sayıdaki Türklerden biri olan Orhan Karaveli; başta Atatürk olmak  üzere, Nazım Hikmet, Adnan Menderes, Sabiha Gökçen gibi önemli kişilerle birlikte olmuş, Londra ve New York’ta yaşamış olayların görgü tanığı  bir kişi. Mesleğinden gelen tatlı, rahat, akıcı, heyecanlı uslubuyla, yalın ama inandırıcı bir anlatımla yaşadıklarını anlatırken kendine hayran bırakıyordu.
                Kitaplarını imzaladı, fotoğraflar çekinirken bile hala yorgun değildi. 82 yaşında saçlarınız ne kadar gür diyenlere; “bu saçlara Atatürk’ün eli değdi tabi dökülmeyecek” diyordu.
                “Gazeteci tarihin tanığıdır” sözünün  gerçeğin bir ifadesi olduğunu kendisinde yaşıyoruz bugün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder