11 Şubat 2013 Pazartesi

İNCEBURUN-USHUAIA

H.Çiçeksever — 25 Aralık 2011
İNCEBURUN – USHUAIA……H.ÇİÇEKSEVER’DEN…
 
Hayatın güzelliği de ,çirkinliği de daima küçük ayrıntılarda saklı.  Anlatacağım fikir projesinin hayata geçirilmesinde Belediye Başkanımızın  tahsiline, vizyonuna güvenerek  duyurmak istiyorum.
Dünyanın  ve bizlerin  hızlı değişen, geleceğe odaklı bir toplum olduğunu görüyoruz.Değişim ve farklılık  sürekli gelişen, yenilik arayan, ilerleyen dünyanın  hedefindeki  ince noktalardır.
Birbirine yakınlaşan, birbirini ziyaret eden, misafirlik kültürü diyebileceğimiz  Turizm ile insan trafiğinin   dünyayı  kucakladığı  bir dönemde kendimizi nasıl anlattığımız bence çok önemli. Bir fiskecik küçük ayrıntı, yenilik dikkat çekici ve ileriye dönük kalıcı olacak imkanlar hazırlayabilir. Çünkü çağımız anılar ve anıtlar yüzyılı olmaya aday.
Turizm daha dost bir düzlemde konuşabileceğimiz dostun düşmanın tek ortak noktası. Arjantin’in en uç noktasındaki  Ushuaia (Uşaya diye okunur) kenti hoş bir şey yapıyor. Gelen turistlere; “Dünyanın sonuna geldiniz=Ushuaia  Fin del  Monde” diye bir belge veriyor. İnsanlar bu heyecanı yaşıyorlar. İşte başarı ve güzellik küçük ayrıntılarda.
Sinop İnceburun Türkiye’nin  en kuzey uç noktası. Sinop’un en kuzey noktası.  İnceburun’u görmeye gelenlere  verilmek üzere  böyle bir belge düzenlenebilir (hatta tasarımını yapabilirim). Bu belge çok cüzi ücret karşılığı verilebilir. Ücretsiz olunca değeri bilinmiyor. Sinop’tan  anlamlı bir çıkış çok güzel olur diye düşünüyorum.
Benzer güzel bir örnek ise Şişli Belediye başkanı Mustafa Sarıgül’den.
Önce büyüklerinden dinlediği sonra iki defa başından geçen depremle ilgili olarak, duyarduymaz  Van’a ilk koşanlardan. Toplumsal duyarlılığı, heyecanı, gayretleri, çalışkanlığıyla daima küçük ayrıntılarla dikkat çeken birisi.
Dünyada her ünlü  şehrin  bir ünlü noktası vardır. Londra için Picadly, New York için Menhattın gibi.. Sarıgül sayesinde ise, İstanbul;  Şişli-Nişantaşı ile ünleniyor. Nişantaşın’da bir Avrupai hava yaşanıyor.Yılbaşında Londra’dan farksız süsleniyor.
Son yıllarda duyduğum en duyarlı sosyal sorumluluk projesini  yine Mustafa  Sarıgül gerçekleştiriyor.
Depremden zarar gören, Van ilimize,   yeni , lüks bir “Şişli Öğretmenevi”  yaptırıyormuş. Depremde ölen 75 öğretmenin anısına 75 odalı yapılıyor. Açılışta 75 öğretmenin ailesini üç gün ücretsiz misafir edeceklermiş. İşte sorumluluk, insana hizmet, acıyı hafifletmek, teselli olabilmek gibi  ruhu büyük davranışlar  ancak büyük düşünebilen, duyarlı insanlara mahsus  özelliklerdir.
Bugün Çırağan Film günlerinde; yapımcı Ezel Akay’ın  Karagöz-Hacivat filmini hayranlıkla izledik.  Kendisini; “memleketinin verdiği ilhama duacı bir “ölümlü” olarak tanımlayan  Ezel Akay filmin sonunda   Karagöz- Hacivat neden öldürüldü diye sordu. Maalesef  ölüm emrine, küçük ayrıntı sonucunda  karar veriliyor.. Kendisini aynı zamanda film anlatıcısı olarak nitelendiren Ezel’e göre;
“Mizah ileri gidince hep tehlikeli oluyor. Pervane karakteri tarihte yaşamış bir karakter. Politikacı prototipi, fırıldak, her yöne dönen   demek. Tarihteki Pervane Paşa, 60 yıl iktidarda kalmış.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder