11 Şubat 2013 Pazartesi

NOEL BABA FETVASI


H.Çiçeksever — 29 Aralık 2011
NOEL BABA FETVASI..H.Çiçeksever’den.
 
Adamlar kültürlerine dinlerine o kadar bağlı ki, onu sevimli sempatik hale getirmişler sevdirmişler. Bütün dünya istinasız,  hiçbir art niyet düşünmeksizin hoşlanmış Noel baba figüründen..Çocuklar bayılıyor, dini çocuk yaşta sevdirmeyi başarmışlar. Onlar dine sevgiyle başlamışlar, Müslümanlar  ise korku ve yasaklarla..Oysaki Allah sevgi istiyor, Muhammedin aşkına yarattım diyor..
“Yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder” diye işte buna denir.
Bütün dünyada cıvıl cıvıl sergilenen, birlik, sevgi, neşe çemberi içinde kutlanan, herkesçe benimsenen Noel kutlamalarına biz yeni yıl girişi olarak bakıyoruz.Atmosfere yayılan endorfin hormonuyla yaşanan bu coşkuya kimin düşmanlığı olabilir ki?
Bizden bir karacahil hoca çıkıyor, hiç üstüne elzem olmadan fetva veriyor: “Noel babanın aklı olsaydı, bacadan değil, kapıdan girerdi”diyor. Espri yeteneği yok, eğitim anlayışı yok, ince ayrıntının hesabından haberi yok, dünyaya yayılan güzellikten haberi yok…
“Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı, ben anamdan öğrendim, okumayı yazmayı”..diyen atasözümüz;  densizi  ne güzel anlatmış. Erken öten horozun kafasını keserler diye boşuna söylenmemiş.. Ülkemiz diplomalı cehaletle daha çok uğraşacağa benziyor. Kültürsüzlük almış başını gidiyor. Kafalar boşalıyor, keseler şişiyor.Ağzı olan konuşuyor.
  Boşuna dememişler; “CAHİLLE BAL YEME; ALİMLE TAŞ TAŞI”
Yeterli eğitim sahibi olamayan, sosyo-kültürel düzeyi düşük, dünyayı tanımamış, yaşamamış bir kişi ülke çapında bir laf ediyor: “Noel baba doğru olsa bacadan değil, kapıdan girerdi”diye. Bilgi, anlayış, hoşgörü, zeka, yorum  fakiri bir kafadan çıkan gürültülü ses bu ifade.
Bizi düşündürmesi gereken nokta şudur bence: Hızla artan bir cehalete sürükleniyor olmamız. Yabancı evlilikler çoğalmış, yabancı ülkelere göçler çoğalmış, ekonominiz yabancının eline geçmiş, çözemeyeceğiniz sorunların ortasında birleşen yakınlaşan bu dünyaya ortak bir kültür gerekiyor. Bence herkesin itirazsız kabul edeceği bu kültür; Yılbaşı süslemeleri, Yeni Yıl coşkusu, Noel Baba figürüdür.
Fakat insanlar tek yanlı tek bakışlı fikirlerle o kadar dolduruluyor ki, tek bildiklerini dünyanın merkezi ve en doğrusu sanıyorlar. Maalesef bu anlayışı sadece din adamında değil, nice okumuş insanlarda görmek büyük acı veriyor insana.
İnsan olma sancısı çeken veliler diyarı Anadolumuz, dünyaya Yunus, Mevlana gibi gönül erleri çıkarmış bu topraklarda doğduğu söylenen Noel Baba bile bizim bağrımızda. Yaşama bakışınız sizin niyetinize, bilgi birikiminize, zekanıza ve yorumlayışınıza göre anlam kazanır. Bu topraklardan çatlak ses, cehalet kokan fikirler çıkması doğru değildir. Atatürk’ün dediği, Peygamberin vurguladığı şey: Hakikattir. Hakikat ise birliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder