10 Nisan 2013 Çarşamba

RENKLER, YÜZLER, SOKAKLAR

                                                              
            Artshift ile Adahan İstanbul’un işbirliğinde, ressam Peruze Yiğit’in eserlerinden oluşan ‘Renkler, Yüzler, Sokaklar’ isimli sergisinin açılışındaydık.  
            Kuruluş hedefleri arasında sanatı desteklemek olan Adahan İstanbul, isimlerinin anlamı “dünyanın evi” demek olan zamanın en önemli banker ailesi Kamondo’lardan geriye kalan birçok gayrimenkulden biri. İstanbul’un ticaret ve bankacılık merkezi olan Galata-Pera’da 135 yılı aşan geçmişi ile bölgenin kültürü, tarihi dokusu ve sosyal hayatını yansıtan önemli bir yapı. Sergide, binanın tamamı sergileme alanı olarak kullanılıyor ve tarihi merdivenlerden  tabloları izleyerek iniyorsunuz.  Adahan’ın rufundan görünen muhteşem İstanbul silueti ise 7 tepeli şehri, ünlü camileri, Haliç’i  bir başka tablo gibi sergiliyordu.
            Çırağan’ın güleryüzlü  eski  Kültür Ateşesi Ayşe Sipahioğlu’nun sunumu açılışa ayrı bir renk katıyordu. Çırağan’dan alıştığımız bu tür sanat aktiviteleri nedeniyle dostlar bir araya gelme fırsatı yakaladık.  
             ‘Renkler, Yüzler, Sokaklar, 4Nisan-9Mayıs” arasındaki sergi  Peruze Yiğit’in  13. kişisel sergisi. 50’ye yakın karma sergide de yer alan ve 7 ödülü bulunan sanatçının eserleri yurtiçi ve yurtdışında birçok özel koleksiyonda yer alıyor.
            Sanatçı bu sergisinde, kendine özgü bakış açısıyla  kentin enerjisini, tarihi dokusunu ve keşmekeşini çok sevdiği İstanbul’u yansıtırken, kah Balat’ta kah Galata’da kah Sulukule’de bulurken, başka bir tuvalde Hezarfen Ahmet Çelebi’nin aşkını izliyorsunuz.
             Peruze Yiğit “Resimlerimdeki figürler bazen tanıdık bir yüz gibi gelir. Ancak onlar bir düş aleminde yaşarlar ancak gerçek bir mekandan alınmış kendilerine özgü bambaşka bir sahnede rol alırlar” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder