1 Nisan 2013 Pazartesi

SAVAŞ KARAKAŞ


Bu akşamki yemeğimizin konuğu; araştırmacı, metin yazarı, yapımcı, yönetmen, dalgıç,bir vatan gönüllüsü, adı gibi bir savaşçı, cesur delikanlı , bence ülkemizin özel evlatlarından biri Savaş Karakaş’tı.
*Çocuk var mı diye sordum pat diye? Aman yavrum sizler gibi özel insanların çocuğu yok, adamlar kırk tane doğuruyor..! Kim taşıyacak Atatürk’ün emanetini?
*Yaşamanın amacı nedir diye soruyorum? Cevap çok anlamlı!
“Ağırlık olmaktır diye yanıtlıyor.Mesela açık pencere önünde masa üstündeki kağıtların uçmaması için üzerine ağırlık koyarsınız.İşte öyle bir şey, manevi tapularımız üzerinde ağırlık olmaktır.” Diyor Savaş Karakaş.
*Kaç yaşında aşık oldun diyorum? 16-17, ama sonra defalarca yaşanan duygular var diyor.
Çanakkale’yle ilgili anlamlı, kısa, öz, duygu yüklü, acı yüklü bir sunum gerçekleştirdi. Bugünlerde daha bir anlam kazanan, dokunaklı bir cümleyle sonunda şöyle diyordu. “Bu insanlar vatan için, bize bir yurt bırakmak için canlarını feda ettiler. Peki siz Cumhuriyetimiz ve vatan için ne yapıyorsunuz?”
1968 Ankara doğumlu olan Savaş Karakaş, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi dedesinin Hafız Hilmi bey’in günlüğünü okuduğundan beri kendisini Çanakkaleli sayıyor.
Sözlerine; “Yağmurdan bahsetme, yağdır” diyen Victor Hogo’yla başalayan Savaş hem Türkiye’de hem Dünya’da eserleriyle yağdırıyor.

CMAS – Dünya Sualtı Sporları Federasyonu dalış eğitmeni olan Karakaş, 1997 yılında Çanakkale savaşı batıklarını araştırmaya başladı. Çanakkale Savaşının ilk ve en kapsamlı sualtı , belgeseli ‘Derinlerdeki Tarih’e imza attı.
2002 yılında Çanakkale’de İngiliz Granada Television tarafından hazırlanan ‘Battlefield Detectives’ ve 2003 yılında BBC tarafından çekilen ‘Gallipoli: The first D-Day’ belgesellerinde görev aldı.

2004 yılında Dumlupınar belgeseliyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi ‘Övgü’ ödülüne layık görüldü.
2006 yılında ‘Kayıp Denizaltılar’ projesini gerçekleştirdi. Çanakkale Savaşları sırasında derinlerde kaybolmuş Avustralya, İngiliz ve Fransız denizaltılarını ilk kez gün ışığına çıkardı.

2007 yılında Kültür Bakanlığı desteğiyle, kendisine 3. Ödülü kazandıran ‘Derinlerdeki Kahraman: Mustafa Ertuğrul’ belgeselini hazırladı.
2008 yılından itibaren insan sömürüsüne maruz kalan vahşi hayvanlar üzerine ‘Kocaoğlan’ı Kurtarmak’ ve ‘Flipper’ı Kurtarmak’ belgeselleri ile Journeyman Pictures’ın film kataloguna girmeye hak kazanmıştır.

2009 yılında Kültür Bakanlığı desteğiyle çektiği ‘Savaşta ve Barışta’ belgeseliyle Midilli Kruvazörü ve Atılay denizaltısının Ege’de 24 yıl arayla kaybının ardındaki sır perdesini aydınlattı.

Savaş Karakaş , Gelibolu Tarihi Milli Parkı Danışma Kurulu üyesidir.
Kendisine sağlıklı, başarılı ömür diliyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder