15 Mayıs 2013 Çarşamba

HELEN OF TROY

            30 Nisan Salı günü  LONDRA, Portland Place- Türk Büyükelçilik  Residence’da  yemekli bir söyleşiye katılma şansım oldu..Konuşmacı  çok çok ünlü  bir İngiliz tarihçi Bettany Hughes . Büyükelçi eşi Bayan Emel Çeviköz’ün himayelerinde, Britanyalı Türk Kadınlar Derneğinin organize ettiği bu toplantının  bütün geliri buradaki Anne ve Çocuk vakfı yararına ve eğitme yönelik projelere bağışlanıyor.
            Maalesef, her zaman olduğu gibi  açılış konuşmasında çok güzel bir kelimemiz olan “HOŞGELDİNİZ” kullanılmadı.
 Yardımsever Türk ve İngiliz hanımların katıldığı şık bir toplantı sonunda Büyükelçilikte nefis Türk yemeklerinden oluşan  çok şık bir  yemek verildi.  Ülkemle gurur duydum açıkçası. Aksilik, kameramın şarjı bittiği için fazla resim çekemedim. Yemekte masamızda Fransa  ve Meksika’ın Londra Büyükelçilerinin eşleri vardı. Herikisi de 3 çocuk sahibiymiş. Masadaki genç Türk hanımları tek çocukluydu. Yarım İngilizceyle diller üzerine bir fıkra anlattım çok güldüler.  
            Bettany Hughes dünyanın belli başlı televizyon tarihçilerinden biridir. Oxford Üniversitesi’nden mezun olan Hughes’un çalışmaları İngiltere’de BBC ve C4, Amerika’da PBS, Discovery, History Channel ve National Geographic, Avustralya’da ABC ve Orta Doğu’da El Cezire dahil olmak üzere dünyanın dört bir tarafından yayınlanmıştır. Hughes’un gerçekleştirdiği programlar arasında The MoorsThe SpartansAthens: the Truth about DemocracyHelen of TroyThe Minotaur’s Island ve The History of the Bible vardır. Hughes İngiltere’de Klasiklerin eğitimi alanındaki başlıca dernek olan JACT’ın da başkanıdır. King’s College’de Araştırma Görevlisi olan Hughes çok takdir toplayan Helen of Troy kitabının yazarıdır ve yakın zamanda Socrates kitabı yayınlanacaktır.
İngiliz tarihçi Bettany Hughes, yazdığı kitapta, tarih boyunca insanlara erkeklerin seks objesi olarak sunulan Truvalı Helen’in büyük haksızlığa uğradığını savunuyor. Hughes, kafası çalışmayan bir fahişe olarak gösterilen Helen’in, aslında önemli bir tarihsel figür olmasına rağmen atlandığı görüşünde. Mesleğine değer veren her batılı gibi Bettany, sempatik tavırları ve hiç ara vermeden akıcı konuşmasıyla büyük ilgi topladı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder