27 Şubat 2015 Cuma

ORTAK KÜLTÜR

                Her yeni yıl yeni bir  coşku, yeni bir  heyecan olduğu kadar, sonbahar yaprakları gibi birer birer savrulan yıllar  ömrümüzden çalıyor…Küçükler büyüyor, büyükler eksiliyor…

                Yılbaşı kutlamak yasak diyerek dünyayı ikiye bölenler, mutluluğu paylaşmasını bilmeyenler. Yeni yıl tüm dünyanın ortak bir takvim hesabı. Tüm insanların ortak heyecanı, çünkü birlikte bereket var, enerji var, huzur var, yaşam sevinci var!…Neden tüm ritüeller hep topluca yapılıyor. Bence yılbaşı dünyanın ortak bayramı, ortak kültürüdür!

                Mesele; Düşünmek, idrak etmek, anlamak, görmek, yorumlamaktır.

“Düşünmek bin yıllık ibadetten hayırlıdır, alimin uykusu cahilin ibadetinden hayırlıdır” diyen son dinin temsilcileri olarak bilgiyi çoğaltmak evrensel bakış açısına ulaşmak gerekiyor.

                Yedi yıldır her yılbaşı Londra’da  sevdiklerimle birlikte olmak, iki bin yıllık şehrin insan ruhuna uygun dokusuna çok yakışan süslemeleriyle yaşam enerjisi buluyorsunuz. Güzellikler güzel ruh Allah'ın istediği şeyler. Güzel hisseden güzel düşünür. Çünkü büyük akıllar; Allah'ın yeryüzündeki işaretleridir.

                Dünyanın evlilikler ve çağın nimetleriyle birbirine bu kadar yakınlaştığı, din-dil-ırk gözetmeden birleştiği son yıllarda ortak kültür doğmak zorunda. Bunların başında evrensel olarak Yılbaşı- Zekat Kültürü- Doğum günü-23 Nisan Çocuk Bayramını çok çok önemsiyorum. Çağın bu birliğe doğru yol aldığını  görüyorum.

                Kültürlerin yaşayabilmesi için o kültürü cazip hale getirmek, her çağa uygun ruh katmak gelişmişlik göstergesidir. Her millet gelenekleriyle kültürüyle var olmaktadır. Çağa ayak uyduramayan kültürler yok olmaya mahkumdur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder