28 Şubat 2015 Cumartesi

“SNOWWOMEN” GÖRDÜNÜZ MÜ?


Bizim jenerasyonun önemli ismi Adamo’nun,  1960’larda popüler olan  ; “Tombe la Neige-Heryerde Kar Var “sözleriyle Türkçeye çevrilen şarkısını tam söyleme zamanıydı..

“Her yerde kar var, kalbim senin bu gece..”

Mevsimlerin insan ruhu üzerinde çok büyük etkisi olduğu kuşkusuz. Tabiatı bembeyaz duvak gibi örten karlar  altında tüm insanlar adeta çocuklaştı. Bahçemizdeki  bazı ağaçlar kar ağırlığını taşıyamadıkları için yıkıldılar.

                İstanbul birkaç gün kara teslim oldu. Evinde oturanlar için, Uludağa’dan, Courchevel’den farksız muhteşem güzellikler içinde herkes  mevsimin tadını çıkardı. Barbaros Bulvarında kayak yapanlar, her evin önünde kardan adamlar…insanlar sanat ve yaşam enerjilerini tazeledi. Fakat kardan kadın’ı ilk defa gördüm. Manken komşumuz genç bayan müthiş güzel bir ‘snowwomen’ yapmıştı. Sanat ruhu !

“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir”

 İstanbul’un görmeyeceği kadar bol yeşillikler içindeki sitemizden 30 cm. bulan kar manzaraları..






27 Şubat 2015 Cuma

ORTAK KÜLTÜR

                Her yeni yıl yeni bir  coşku, yeni bir  heyecan olduğu kadar, sonbahar yaprakları gibi birer birer savrulan yıllar  ömrümüzden çalıyor…Küçükler büyüyor, büyükler eksiliyor…

                Yılbaşı kutlamak yasak diyerek dünyayı ikiye bölenler, mutluluğu paylaşmasını bilmeyenler. Yeni yıl tüm dünyanın ortak bir takvim hesabı. Tüm insanların ortak heyecanı, çünkü birlikte bereket var, enerji var, huzur var, yaşam sevinci var!…Neden tüm ritüeller hep topluca yapılıyor. Bence yılbaşı dünyanın ortak bayramı, ortak kültürüdür!

                Mesele; Düşünmek, idrak etmek, anlamak, görmek, yorumlamaktır.

“Düşünmek bin yıllık ibadetten hayırlıdır, alimin uykusu cahilin ibadetinden hayırlıdır” diyen son dinin temsilcileri olarak bilgiyi çoğaltmak evrensel bakış açısına ulaşmak gerekiyor.

                Yedi yıldır her yılbaşı Londra’da  sevdiklerimle birlikte olmak, iki bin yıllık şehrin insan ruhuna uygun dokusuna çok yakışan süslemeleriyle yaşam enerjisi buluyorsunuz. Güzellikler güzel ruh Allah'ın istediği şeyler. Güzel hisseden güzel düşünür. Çünkü büyük akıllar; Allah'ın yeryüzündeki işaretleridir.

                Dünyanın evlilikler ve çağın nimetleriyle birbirine bu kadar yakınlaştığı, din-dil-ırk gözetmeden birleştiği son yıllarda ortak kültür doğmak zorunda. Bunların başında evrensel olarak Yılbaşı- Zekat Kültürü- Doğum günü-23 Nisan Çocuk Bayramını çok çok önemsiyorum. Çağın bu birliğe doğru yol aldığını  görüyorum.

                Kültürlerin yaşayabilmesi için o kültürü cazip hale getirmek, her çağa uygun ruh katmak gelişmişlik göstergesidir. Her millet gelenekleriyle kültürüyle var olmaktadır. Çağa ayak uyduramayan kültürler yok olmaya mahkumdur.


4 Şubat 2015 Çarşamba

JOAN MIRO

23 Eylül-29 Şubat Sabancı SSMüzesinde sergilenen John Miro sergisini geziyoruz.
Sakıp Sabancı Müzesi, senelerdir üstlendiği, sanatseverleri sanat tarihine damga vurmuş isimlerle buluşturma misyonunu boğaz kıyısındaki muhteşem Atlı Köşkte devam ettiriyor.
Boğazı seyretmeye en uygun mekan SSMüzesidir. 


Dünyaca ünlü İspanyol Katalan sanatçı John Miro İspanyol İç Savaşı ve İkinci Dünya Savaşından etkilenmiş.  Sergide yağlıboya, akrilik, taşbaskı olmak üzere 125 eser yer alıyor.Kimi eserler ve sanatçıya ait kişisel eşyalar ise dünyada ilk defa Türkiye'de Sakıp Sabancı Müzesinde sergileniyor.